Sākums » 2012 » Jūlijs » 2 » Vīriešu uzvalks Ieteikt draugiem.lv

12:31
Vīriešu uzvalks

Uzvalks - apģērba gabals. Vai tomēr kaut kas vairāk? Aplūkosim sīkāk.

Uzvalks ir vairāku apģērba gabalu precīzs komplektējums, kuri izgatavoti no viena auduma. Klasiski par uzvalku tiek dēvēts komplekts, kas sastāv no žaketes un biksēm.

Uzvalka sastāvdaļas.

Uzvalka piegriezums.

Uzvalka patīkamais un pašpārliecinātais siluets rodas dēļ tā kontūras. Neviens uzvalks nav cieši apspīlēts, liekais audums un veids, kā tas nokarājas ir pazīstams ar vārdu drapējums. Būtībā, žaketes piegriezums ir atkarīgs no tās pogājuma veida. Divi klasiski izmantojamie pogājumu ir dubultais pogājums un vienrindas pogājums.


Angļu uzvalkus raksturo vidēji koniskas žaketes sānu malas, minimāls plecu polsterējums, un divi muguras šķēlumi.

Itāļu uzvalkus - ļoti koniskas žaketes sānu malas, pamatīgs plecu polsterējums un uzvalki ir bez šķēlumiem muguras daļā.

Amerikāņu uzvalki ir konservatīvāki un tos raksturo minimāli koniskas malas, vidējs plecu polsterējums un viens šķēlums žaketes muguras daļā.

Audums.

Uzvalki tiek izgatavoti no dažādiem audumiem. Taču pārsvarā tie ir izgatavoti no vilnas. Reizēm vilnai tiek pievienoti tādi audumi kā zīds, lins, flanelis un tvīds.
Runājot par tvīdu, no tā tiek pilnībā šūti uzvalki, taču tie ir zemas kvalitātes. Tradicionālie uzvalki ir vienkrāsaini vai arī ar nelielu svītrojumu. Par labu toni tiks arī uzskatītas rūtiņas.

Žakete.

Pogas.

Vairākumam vienrindas pogājamajām žaketēm ir divas vai trīs pogas, retāk ir sastopamas šādas žaketes ar vienu vai četrām pogām. Pogas mēdz būt no dažāda materiāla, dažādu izmēru, formu un izvietojuma, tās, parasti, tiek individuāli pieskaņotas nēsātāja augumam, lai rastos žaketes simetrija. Šī tipa žaketēm ir pieņemts apakšējo pogu atstāt neaizpogātu.

Dubultā pogājuma žaketēm tikai puse no pogām ir funkcionāla, jo otra puse kalpo tikai vizuāla tēla radīšanai. Šādām žaketēm tipiski ir sešas pogas, sadalītas pa pāriem, tātad trīs pāri. Šī tipa žaketēm ir jābūt pilnībā aizpogātām, atšķirībā no vienrindas pogājamajām žaketēm.

Zīmīgi, ka vīriešu žakete pogājas ar kreiso pusi pāri labajai, šādai tendencei ir arī vēsture. Šis pogājums atspoguļo zobena cirtienu (jo kā zinam, parasti zobens tika turēts labajā rokā un cirtiens pa diognāli no zobena maksts tad arī veido šo pogājumu).

Atloks.

Atlokiem ir liela nozīme uzvalku siluetā un katrs atloks varbūt piemērots tikai konkrēti tam pieskaņotam piegriezumam. Šī ir uzvalka sarežģītākā sastāvdaļā un pat pieredzējušiem drēbniekiem mēdz rasties problēmas ar tā pieskaņošanu un izgatavošanu.



Kabatas.

Šajā žaketes stila elementā ir sastopamas dažādas izpausmes, taču klasiski uzvalkam ir viena iekškabata un divas ārkabatas. Jāņem vērā, ka mutautiņa kabatiņa netiek uzskatīta par kabatu. Ņemiet vērā - jo lielāki atloki ir pāri ārkabatām, jo uzvalks skaitās ikdienišķāks un neformālāks, tātad arī nekvalitatīvaks.

Piedurknes.

Visu piegriezumu žaketēm pārsvarā ir trīs pogas uz katras aproces, taču modē sāk parādīties un gūt atzinumus arī žaketes ar piecām piedurkņu pogām. Šīm pogām nav funkcijas un tās ir izvietotas tikai izskatam. Jāņem vērā, ka arī pēc piedurkņu pogām var spriest par uzvalka kvalitāti un ikdienišķumu. Aprēķins šeit vienkāršs, ja mazāk par trīs pogām, uzvalks ir zemas kvalitātes un nav domāts kā izejamais.

Šķēlumi.

Uzvalkiem šķēlumi drīkst atrasties tikai žaketes astes daļā, ja kāds Jums mēģina iestāstīt ko citu, neticiet! Būtībā šķēlumi radās tādēļ, lai nēsātājiem būtu vieglāk jāt ar zirgu, taču mūsdienās tie atrodas uz žaketes, lai žakete neizstaipītos, kad nēsātājs apsēžas, pieliecas vai izmanto kabatas. Maldīgs ir uzskats, ka žaketes bez šķēlumiem izstaipās, jāatceras, ka šādas žaketes ir Itāļu uzvalkiem un viņu piegriezums neļauj tām izstaipīties.

Vestes.

Vestes savu popularitāti guva 1940. gadā, kad tas kļuva par modes kliedzienu. Savu popularitāti tās ir saglabājušas arī šobaltdien. Lai gan jāņem vēra, ka tās ir populāras Eiropā, Amerikā un Japānā pret tām izturas ar nievājumu. Īsumā vestes pogājumam ir jābūt vienādam ar žaketes pogājumu. Par audumu nemaz nerunāsim. Tai ir jābūt vienmēr aizpogātai. Pieļaujama uz ir vestes cita biezuma dekoratīvā svītriņa vai rūtiņas.

Bikses.

Uzvalka biksēm vienmēr ir jābūt izgatavotam no tā paša auduma gabala, no kura izgatavota žakete. Tās nedrīkst būt citā krāsā vai ar savādāku piegriezumu. Uzvalka biksēm ir jābūt iebuktētām ar divām buktēm kāju priekšpusē, precīzi pa centru. Reizēm tirdzniecībā ir sastopamas dažāda stila uzvalka bikses, piemēram, ar paplatinātiem galiem, ar dubultkabatām u.c. Tomēr silti iesaku šādas bikses atstāt turpat uz plauktiņa, jo šī stila bikses bija populāras no 1920. - 1960. Pašlaik šādas bikses uz Jūms apkārtējos izraisīs smieklu šalti vai nicinājumu.

 

Noslēgumā citāts no stilistes Gunas Stikānes.

Stiliste secina: vīrietim, kura darba apģērbs ir uzvalks, tas būtu jāmaina reizi divos gados. Turklāt skapī būtu jāatrodas vismaz trim uzvalkiem – darbam, svētkiem un vasarai. Uzvalku piedāvājumu Rīgas veikalos viņa vērtē atzinīgi, it īpaši izceldama iespējas iegādāties ne tikai klasiskos – melnos, pelēkos un brūnos, bet arī interesantāku toņu: zaļus, zilus, tumšsarkanus uzvalkus. Guna Stikāne vien mazliet nav mierā ar vīriešu konservatīvismu. «Pieraduši, ka visu laiku jāspēlē otrā plāna loma, vīrieši baidās izmantot modes sniegtos neordināros risinājumus. Iespējams, baidās «nošaut greizi», tāpēc paļaujas uz klasiskām, pārbaudītām vērtībām. Protams, rezultāts ir labs, taču gribētos kaut ko interesantāku. Ja vien darba specifika pieļauj, kāpēc gan neizvēlēties žaketi ar rāvējslēdzi? Aizdari ar trim, nevis klasiskajām četrām pogām? (Autora piezīme! Šeit cienītā Stikānes kundze ir nošāvusi greizi, jo kā zinam klasiski žaketei ir trīs nevis četras pogas.) Kreklu ar pagarinātiem apkakles stūrīšiem?

Protams, jāstilo ir ar mēru, jo, manuprāt, pārspīlēti grezni saģērbies vīrietis izskatās vienkārši smieklīgs. Tādi ir redzēti: žaketīte ar mežģīņu ielaidumiem, krekls ar cakiņām... Pāvu stils. Vēsturē ir bijuši laiki, kad vīrietis greznojās vairāk nekā sieviete, un arī dabā tēviņi ir košāki, bet ir 21. gadsimts, un mēs vēlamies redzēt sev līdzās vīrišķīgu, sakoptu vīrieti, kura apģērbs pauž pašcieņu, nevis lielību.»

Ne visiem uzvalks šķiet ērts, un ir daļa vīriešu, kuri to vienkārši necieš, neraugoties uz sieviešu pūlēm iegalvot, ka uzvalks lieliski izceļ vīrišķi stiprā stāva pievilcību. Kādi ir alternatīvie risinājumi? Tradicionālie: džinsi un džemperītis (tikai ne savēlies pagājušā gadsimta modelis!), saskaņotas bikses un žakete, šobrīd aktuāls ir komplekts – bikses, krekls un veste. Agrāk iecienītais ansamblis – džinsi un žakete (kā seriāla «Komisārs Reksis» galvenajam varonim) tagad gan kļuvis neaktuāls.


Kategorija: Šūšana | Skatījumu skaits: 2429 | Pievienoja: aviciite | Birkas: Šūšana. uzvalks | Reitings: 5.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *:
Ieejas forma
Kategorijas
Adīšana [6]
Aplikācijas [2]
Rokdarbi [4]
(savi un citu)
Šūšana [12]
Tamborēšana [6]
Skatītākie
1 07.12.2012
Hexagon Quilt (sešstūri)


Rokdarbi 2 01.03.2013
Izšūšana klājdūrienā.

Klājdūrieniem pieskaita tos dūrienus, kas pilnīgi nosedz pamatni.
Šo dūrienu izšūšanai parasti lieto krāsainus pavedienus. Dūrienus šuj skaitot pamatauduma diegus.
Šūšana 0 10.05.2009
Skaista kleitiņa no vīriešu krekla. pamācība.

Tākā pašlaik man nav kam šut kleitiņas. Tad nejauši uzgāju pamācību. Kā no vīrieša krekla pašūt jauku kleitiņu.
Var jau būt, kad arī man šī pamācība noderēs, lai lieki nebūtu jālauza galva.

Lai arī Jums izdodas.

Veiksmi darbā.


Pamācība. kleitiņas sūšanā.
Rokdarbi 1 26.02.2013
Šūšanas piederumi


    Pirmais, kas ir vajadzīgs ideja ko šūt.
   Tālāk tad jāskatās pēc nepieciešamības.

   Audumi, diegi un šķēres ir vajadzīgi vienmēr. 

Šūšana 0 12.02.2013
Pamācība bērnu zābaciņu šūšana

 Interesanta lapa, kur ir pamācība, kā šūt šādus zābaciņus.
Rokdarbi 0 20.12.2012
Quilted Christmas Ornament (No Sew)

Video no Youtubes

Adīšana 1 01.12.2012
Zeķes pamācība.

Stulma daļa

Uz zeķu adatām uzmet 40 valdziņus (pa 10 valdziņiem uz katras adatas). Ada ar 4 adatām.
Ada mežģīņadījumā 24 rindas.

Papēdis

Papēža adīšanu veic uz 2 adatām (= 20 valdziņiem). Adām papēža augstumu 20 rindiņas labiskajā adījumā.


Tamborēšana 1 17.05.2011
Zīdaiņu zābaciņi - kedas


Sārtie un zilie











Šūšana 0 15.04.2010
No krekliņa vasaras svārciņi

Mammas rokas

Tākā man nav meitiņas, bet man iepatikās šī pamācība, tad nolēmu ar Jums padalīties.



Apraksts mājas blogā Mammas rokas
Mans baners
aviciites rokdarbi


Kalendārs
«  Jūlijs 2012  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Mūsu aptauja
Novērtējiet manu vietni
Atbilžu kopskaits: 4
Mini-čats
Vietnes draugi





Statistika

Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0